VOORJAARSDEALS | Tot 40% korting | Bekijk alle aanbiedingen

Verlichting in een kast maken

Verlichting in een kast maken

Verlichting in een kast maken

Als je op zoek bent naar een handige doe-het-zelf oplossing, dan is het maken van verlichting in een kast misschien iets voor jou. Het komt vaak voor dat een kast op een donkere plek staat en dat je niet in staat bent om de inhoud te zien. In plaats van een smartphone te gebruiken als zaklamp, kun je eenvoudiger licht in je kast maken. In dit artikel geven we je verschillende manieren om zelf verlichting in je kast te maken!

Waarom licht in je kast maken?

De belangrijkste reden is natuurlijk om de inhoud van de kast beter zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld in een voorraadkast. Maar er zijn ook andere redenen om licht in je kast te maken:

  • Decoratieve verlichting: als je een open kast hebt, kun je door gebruik te maken van decoratieve verlichting de kast extra laten opvallen.
  • Show verlichting: vooral bij vitrinekasten is show verlichting interessant. Hierdoor wordt de inhoud van de kast goed in de spotlight gezet.
  • Betere kijkervaring: bij TV-meubels kan verlichting ook helpen om het kijken van films en series nog beter te maken. Veel mensen kiezen in dit geval voor een LED-strip die achter de kast bevestigd wordt.
  • Functionele verlichting: uiteraard kun je ook voor functionele verlichting kiezen, puur om beter zicht te hebben op de inhoud van de kast.

Bovendien is er een opkomende trend van smart home en kun je je verlichting via je smartphone bedienen!

Verlichting in kasten is een veelgebruikte en praktische oplossing om bepaalde items in kasten te verlichten. Het is een eenvoudige en snelle manier om een kamer meer sfeer te geven en items in kasten beter zichtbaar te maken. Bovendien kun je met verlichting in kasten ook bepaalde accenten aanbrengen in een ruimte en de aandacht trekken naar bepaalde items in de kast.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om verlichting in kasten te maken. Hieronder beschrijven we de meest populaire methoden.

LED-strips

LED-strips zijn een veelgebruikte manier om verlichting in kasten te maken. LED-strips zijn eenvoudig te installeren en kunnen in verschillende kleuren en sterktes worden verkregen. Je kunt LED-strips op verschillende manieren in kasten installeren, bijvoorbeeld door ze in de boven- of onderkant van de kast te bevestigen of door ze te integreren in het interieur van de kast. Een andere optie is om LED-strips in een verlichtingskanaal te installeren. Dit is een kanaal dat speciaal is ontworpen voor het verbergen van verlichting en zorgt voor een strakke en professionele uitstraling.

LED strip met bewegingssensor

Dit is een populaire manier om een kast te verlichten. De LED strip is meestal voorzien van een plakrand, zodat je hem achter de buitenrand van de kast kunt bevestigen. Hierdoor blijft hij onzichtbaar. In combinatie met een bewegingssensor is het nog efficiënter, want het licht gaat pas aan wanneer je de kast opent.

Inbouwverlichting

Inbouwverlichting is een andere populaire manier om verlichting in kasten te maken. Inbouwverlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waaronder LED-verlichting en verlichting met een lichtbron. Inbouwverlichting is een goede optie voor kasten waar je specifiek verlichting wilt hebben voor bepaalde items, zoals boeken of foto’s. Bovendien kun je inbouwverlichting ook gebruiken om een kast aan te passen aan de sfeer en stijl van een ruimte.

Verlichting met batterijen

Verlichting met batterijen is een andere optie voor verlichting in kasten. Verlichting met batterijen is eenvoudig te installeren en verplaatsen en is een goede optie voor kasten die niet permanent verlicht moeten worden. Je kunt verlichting met batterijen ook installeren in kasten die geen elektriciteit hebben, zoals kasten in een slaapkamer of een garage. Verlichting met batterijen is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder LED-verlichting en verlichting met een traditionele lichtbron. Het is belangrijk om te controleren of de batterijen regelmatig vervangen moeten worden en of de verlichting voldoende vermogen heeft om het interieur van de kast goed te verlichten.

Slimme verlichting

Er zijn ook veel slimme lampen en strips die je in een kast kunt monteren. Dit is bijzonder interessant voor mensen die een smart home hebben, omdat ze de verlichting dan met spraak kunnen bedienen. Je kunt ook scènes creëren, waarbij het enkel het licht in de kast aan gaat. We raden je wel aan om advies te vragen aan experts.

Draadloze drukknop

Als je niet teveel tijd wilt steken in het installeren van verlichting en het licht zonder gedoe wilt aanmaken, dan is een draadloze drukknop de beste keuze. Deze knop kun je meestal bevestigen met behulp van een plakstrip op de bovenzijde van de kast. Door op de knop te drukken, gaat het licht aan. Een nadeel is echter dat dit type verlichting vaak niet het ‘warme’ licht biedt. Dit is echter geen probleem als je alleen op functionaliteit uit bent.

Zoals je hebt kunnen lezen is er een breed scala aan mogelijkheden om verlichting in kasten te maken. Of je nu kiest voor LED-strips, inbouwverlichting, verlichting met batterijen of vloerlampen, het is belangrijk om te overwegen hoe je de verlichting wilt gebruiken en of het vermogen voldoende is om de kast goed te verlichten. Bovendien is het belangrijk om te overwegen hoe de verlichting past bij de sfeer en stijl van de ruimte. Met de juiste verlichting in kasten kun je een praktische en stijlvolle aanvulling maken op het interieur van een kamer.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *