VOORJAARSDEALS | Tot 40% korting | Bekijk alle aanbiedingen

DIY: Het monteren van een wandkast

DIY: Het monteren van een wandkast

DIY: Het monteren van een wandkast

Stap 1: Bepaal de plaats van de wandkast

Voordat je begint met het monteren van een wandkast, is het belangrijk om te bepalen waar je de kast wilt plaatsen. Meet de beschikbare ruimte zorgvuldig op en houd rekening met eventuele obstakels zoals stopcontacten, lichtschakelaars en deuren. Zorg er ook voor dat de plaats waar je de wandkast wilt monteren stevig genoeg is om het gewicht van de kast en de spullen die erin opgeborgen worden te kunnen dragen.

Stap 2: Kies de juiste wandkast

Er zijn verschillende soorten wandkasten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Overweeg wat je precies wilt opbergen en kies een wandkast die geschikt is voor jouw behoeften. Er zijn bijvoorbeeld kasten met planken, laden en deuren, of een combinatie van deze opties.

Stap 3: Verzamel de onderdelen en gereedschap

Voordat je begint met het monteren van de wandkast, is het belangrijk om alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand te hebben. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende benodigdheden:

 • Een boormachine en boren
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Waterpas
 • Potlood
 • Meetlint
 • Een hamer
 • Een schroevendraaier
 • Een tang

Voordat je de kast aan de muur monteert, moet je de kast zelf in elkaar zetten. Begin met het lezen van de instructies en zorg ervoor dat je alle onderdelen en gereedschap bij de hand hebt voordat je de kast in elkaar zet. Zorg ervoor dat je de planken en accessoires op de juiste plaats monteert voordat je verder gaat.

Stap 4: Markeer de bevestigingspunten aan de muur

De steunen van de wandkast zijn cruciaal voor de stabiliteit van de kast. Plaats de steunen op de muur op de juiste hoogte en markeer de plaatsen met een potlood en een waterpas. Gebruik een boor om gaten te maken op de gemarkeerde plekken en plaats de pluggen in de gaten.

Stap 5: Bevestig de wandkast aan de muur

Nu je de bevestigingspunten op de muur hebt gemarkeerd, kun je beginnen met het monteren van de kast aan de muur. Gebruik de schroeven en een boor om de kast aan de muur te bevestigen op de gemarkeerde plekken. Zorg ervoor dat je de kast stevig vastzet en dat deze waterpas staat.

Stap 6: Plaats de planken en accessoires

Nu de wandkast stevig aan de muur is bevestigd, is het tijd om de kast in te richten. Hieronder een aantal tips voor het plaatsen van de planken en accessoires in een wandkast:

 1. Kies de juiste planken: Afhankelijk van de grootte van de wandkast en je opslagbehoeften, kun je planken van verschillende afmetingen kiezen. Controleer of de planken goed passen en recht zijn voordat je ze plaatst.
 2. Markeer de plaats voor de planken: Gebruik een waterpas om de juiste hoogte voor elke plank te bepalen. Gebruik vervolgens een potlood om de plaats te markeren waar elke plank moet worden geplaatst.
 3. Plaats de planken: Plaats de planken op de juiste hoogte in de kast en zorg ervoor dat ze stevig rusten op de ondersteunende plankdragers. Duw de planken voorzichtig aan totdat ze op hun plaats klikken.
 4. Bevestig de plankdragers: Plaats de plankdragers op de gemarkeerde plaatsen en gebruik een boor om gaten te maken voor de schroeven. Schroef de plankdragers vervolgens stevig vast aan de muur.
 5. Organiseer de accessoires: Organiseer de accessoires zoals manden, bakken en haken op de planken. Gebruik manden en bakken om kleine voorwerpen op te bergen en haken om kleding en tassen op te hangen.
 6. Personaliseer de kast: Voeg een persoonlijk tintje toe aan je wandkast door decoratieve spullen toe te voegen zoals fotolijstjes, boeken, planten of kunstvoorwerpen. Dit geeft je wandkast een unieke uitstraling en maakt het een mooie toevoeging aan je interieur.
 7. Test de stabiliteit: Controleer ten slotte of de planken en accessoires stevig zijn geplaatst en of de kast stabiel is. Dit is belangrijk om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de wandkast veilig is om te gebruiken.

Stap 7: Geniet van je nieuwe wandkast

Nu je wandkast klaar is, is het tijd om er optimaal van te genieten. Bewonder je werk en wees trots op je nieuwe kast. Je hebt nu niet alleen een handige opbergruimte gecreëerd, maar ook een mooi en functioneel stukje interieur.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *