9 Manieren om een boekenkast of plank in te richten
Met deze tips houd jij je boekenkast of plank strak georganiseerd
Er bestaat geen vaste aanpak voor het organiseren of inrichten van een boekenkast. Of je het nu sorteert op alfabetische volgorde, genre, of hoogte, het belangrijkste is dat je direct kunt vinden wat je zoekt en je tevreden bent met hoe het eruit ziet.
Als onderdeel van het organiseren van een woonkamer kan een goed ingerichte boekenkast een echt statement zijn in een interieur en zal het je aanmoedigen om wat vaker een boek te lezen.
Een goedgevulde boekenkast geeft je interieur een huiselijke sfeer, maar hoe je het indeelt hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke smaak.
Afhankelijk uit hoeveel boeken je collectie je bestaat, kun je er waarschijnlijk een middagje voor uittrekken om je boekenkast in te richten. Maar zodra je een indeling hebt gevonden die voor jou werkt, is het aanvullen met decoratieve items zoals foto’s of kunst een eitje.
Een boekenkast organiseren
In dit artikel hebben we een aantal manier voor je verzameld waarmee jij van je boekenkast niet alleen strak indeelt, maar ook nog eens mooi is om naar te kijken. Wat die zijn lees je hieronder.
1. Maak eerst een selectie van je boeken
Een fout die veel mensen maken bij het inrichten van een boekenkast is om te proberen de hele boekencollectie erin te passen. Dit zorgt vaak voor een chaotische indeling waar maar weinig orde in zit. Het succes van een goed ingerichte boekenkast begint met opruimen. Maak eerst je boekenkast leeg, maak deze schoon en maak vervolgens een selectie uit de boeken die jij het belangrijkst vind.
Een veelgemaakte fout bij het organiseren van een boekenplank is te proberen je hele boekencollectie erin te passen. Dit resulteert vaak in een lukrake opstelling die het onmogelijk maakt om ordelijke ideeën voor het opbergen van boeken te creëren. Bereid je voor op succes door te beginnen met een goede opruimbeurt. Maak je planken helemaal leeg en maak ze goed schoon.
Vind je het maar moeilijk om te beslissen welke boeken je zou moeten bewaren en welke niet? Maak dan een stapel met boeken die je per se wilt bewaren en een stapel met boeken waar je nog over twijfelt. Leg de boeken waar je over twijfelt een aantal weken weg. Heb je ze niet meer nodig, doe ze dan weg. Zo maak je makkelijk een selectie tussen de boeken die tot je favoriete verzameling horen.
2. Sorteer boeken op alfabetische volgorde
Er zijn verschillende manieren om boeken te ordenen, denk daarom eerst na wat voor jou werkt qua indeling. Maak je regelmatig gebruik van je boekenkast, dan is het aan te raden deze op alfbateische volgorde in te doelen. Het is misschien heel erg creatief, maar je vind gegarandeerd het boek dat je zoekt.
Je kunt op verschillende manier je boeken op alfabetische volgorde indelen, en wat voor jou werkt hoeft niet altijd voor de ander te werken. Orden je op alfabetische volgorde op basis van de titel van het boek dan loop je toch snel tegen het probleem dat veel boeken starten met ‘De’, ‘Het’, of ‘Een’. Je kunt daarom beter ordenen aan de hand van het tweede woord in de titel.
Een andere manier om je boeken op alfabetische volgorde in te delen is op basis van de achternaam van de auteur. Dit is de manier waarop bibliotheken het ook doen. Een nadeel hiervan is dat je goed moet onthouden wie nu de schrijver is van het boek dat je zoekt.
3. Sorteer boeken op genre
Wanneer jij je boeken uitkiest op basis van je stemming, dan is het organiseren van je boeken op genre een geweldig idee. Je kunt het simpel houden door onderscheid te maken tussen fictie en non-fictie, of je kan het onderverdelen in specifieke categorieën zoals romantiek, mysterie, fantasie, misdaad, thriller enzovoort. Er zal altijd wel een kleine overlap zijn tussen de genres van bepaalde boeken, daarom doe je er goed aan om een logboekje bij te houden onder welk genre je de boeken het opgeslagen.
4. Creëer een regenboogeffect
Een boekenplank indelen op volgorde van kleur is misschien niet heel erg praktisch, maar wel de meest stijlvolle manier om een boekenkast of boekenplank in te delen. Wanneer jij je boeken onthoudt op basis van de omslag, dan raden we je aan om dit enkel met een boekenplank te doen waar je boeken op zet die je niet vaak gebruikt.
Om een stijlvol kleurenpalet te creëren orden je de kleuren van de boekomslagen van donker naar licht en van beneden naar boven – zwarte, marineblauwe en houtskoolkleurige boeken op de bovenste plank, witte op de onderste, met alle kleuren op de planken daar tussenin.
Is je boekencollectie niet groot genoeg om een regenboogeffect te maken, dan deel je de planken met boeken in kleuren die de rest van het interieur aanvullen.
5. Reserveer ruimte voor je favoriete boeken
Wil je een leeshoek maken, dan is dit dé plek om je favoriete boeken neer te zetten. Plaats boeken binnen handbereik zodat je niet elke naar je favoriete boek hoeft te zoeken. Een andere leuke tip is om boeken de je nog niet gelezen hebt hier neer te zetten, zodat je altijd iets nieuws hebt om doorheen te bladeren.
6. Deel je boeken in op hoogte
Door boeken van vergelijkbare grootte en hoogte bij elkaar te zetten, krijgt je collectie een strakke, gestroomlijnde uitstraling. Ideaal voor als je op zoek bent naar handige boekenplankideeën voor in de woonkamer. Afhankelijk van de look waar je voor gaat (en hoe functioneel je de indeling wilt hebben) kun je een beetje creatief zijn met verschillende indelingen. Misschien zet je hoge boeken aan de randen en gaan de kleinere boeken in het midden, of misschien wissel je planken af te beginnen met het hoogste boek, dan de kleinste, enzovoort.
7. Houd je aan de tweederde-regel
Zorgen dat je boeken ruimte hebben is niet alleen goed voor hun behoud, maar ook voor de functionaliteit en stijl van uw indeling.
Door boeken dicht op elkaar te zetten op planken kun je ze er niet meer uithalen, en een te volle boekenkast kan erg rommelig ogen.
Je kunt dit voorkomen door de ‘tweederde regel’ toe te passen: vul slechts tweederde van elke plank met boeken. Wat je met de lege ruimte doet, hangt af van de uitstraling die je wilt bereiken. Plaats een aantal leuke woonaccessoires of houd de ruimte vrij voor een minimalistische sfeer.
8. Maak stijlvolle stapels
Te grote hardcover boeken kunnen een boekenplank overheersen als ze rechtop staan. Stapel ze met de rug naar buiten gericht, waarbij je begint met het grootste boek onderaan. Als je boekenplank op ooghoogte staat, kies dan een boek met een aantrekkelijke omslag die je hier neerzet.
Stapelen is ook een goede tactiek om verschillende soorten boeken te onderscheiden, zoals non-fictie, recepten of naslagwerken.
9. Laat ruimte over voor andere voorwerpen
Boekenplanken zijn er niet alleen voor boeken. Foto’s, kunst, vazen met bloemen… alles wat je blij maakt als je ernaar kijkt, verdient een eigen plek.
Een goede vuistregel is om voorwerpen in oneven aantallen te groeperen, zodat er voldoende ruimte is. Houd het kleurenpalet van je kamer in gedachten, maar probeer je niet te veel zorgen te maken – overdreven gestylde boekenkasten kan er nogal statisch uitzien, terwijl betekenisvolle spullen automatisch warmte en persoonlijkheid in de kamer brengen.
Direct shoppen voor een nieuwe boekenkast? Bekijk hier onze uitgebreide collectie boekenkasten in diverse stijlen.
Geef een reactie